Valgfag - Hvem, hvad og hvordan!
Valgfag på Tølløse Efterskole er delt op i 4 blokke - Det afhænger nemlig både af klassetrin og sprogfag.
Sådan kan du få overblik:
Valgfag 1: Både 9. og 10. kan vælge frit
Valgfag 2A: Alle 10. klasser skal vælge et fag, som kører i 1. halvår.
Valgfag 3: Alle 10. klasser, som har fravalgt tysk/fransk skal vælge et af disse fag.
Valgfag 2B: Alle 10. klasser skal vælge et fag, som kører i 2. halvår (Vælges først ved juletid).
Klik på faget for at læse mere.
Valgfag
Her kan du læse om de forskellige valgfag du kan vælge imellem. Klik på overskriften for at læse mere.
Dans
Der tilbydes dans som valgfag for alle uanset niveau. På valgfaget bliver eleverne introduceret til genren hiphop, og de vil blive udfordret inden for koreografi og musikalitet. Valgfaget er et godt supplement for musikeren, der skal lære at bevæge sig på en scene, for skuespilleren der skal kende sit kropssprog, for sportseleven der ønsker mere rytme i hverdagen, eller for danseren som gerne vil have mere træning på skemaet.
E-sport
På e-sportsholdet skal vi træne vores taktiske overblik, vores evne til at kommunikere klart og tydeligt, samarbejde og samtidig skal vi træne vores fysik.
Vi har tre forskellige valgfag. Vi tilbyder CS:GO og League of legends. Og så har vi et gaming/computer-hold.
I fritiden kan lokalet bruges til en masse andre spil - Det er helt op til dig.
Vi har 20 lækre gamercomputere med alle spillene installeret, men du må også meget gerne tage din egen bærbare computer med. Vi sørger for uddannede e-sportsinstruktører og forskellige gæstelærere.
Vi vil bruge masser af energi på at snakke taktik og strategi.
Vi vil have fokus på god opførsel i spillene og på god sportsånd. Vi skal opføre os ordenligt og tale pænt til både holdkammerater og modstandere.
Vores mål er at deltage i turneringer i løbet af året, så du kan forvente, at du skal bruge mere tid ud over undervisningen.
Vi deltager i en efterskoleturnering på ”esportligaen.dk”, hvor vi er med i LOL- og CS:GO-turneringen.
Faget er 2-3 lektioner om ugen plus selvtræning. Det betyder, at du på Tølløse Privat- og Efterskole f.eks. kan vælge e-sport og samtidig fodbold, musik eller noget helt tredje.
Underviser i CS:GO: Mads Dall Oskær Rasmussen, der har mange års erfaring i counterstrike og har et godt øje for, at udvikle den enkelte spiller og hold.
Underviser i LOL: Mikkel "Mixsi" Bay-Smidt Christensen, der ud over at være underviser på Tølløse Efterskole, også har spillet jungler på Astralis' LOL-talenthold. Du kan læse mere om Mikkel her. I øjeblikket spiller Mikkel for franske MTP Esport
Fodbold
Man behøver ikke at være verdensmester, når man begynder til fodbold, der er plads til alle, der har lyst. Når vejret er godt, spiller vi udendørs fodbold, og om vinteren spiller vi i skolens hal.
Vi laver forskellige øvelser for at styrke vores teknik, og vi bruger selvfølgelig også meget tid på at spille en masse fodbold.
Kreahjørnet
Elsker du at være kreativ, eller har du mod på at udvikle din kreative side? I kreahjørnet giver vi os i kast med at lave smykker af genbrug, lave linoleumstryk, lære og/eller blive bedre til at strikke eller hækle, vi broderer med blik på at lave dekorative lappeløsninger af tøjet og mange andre kreative projekter, som du kan være med til at sætte dit præg på.
Rytmisk kor
Her har du mulighed for at opleve glæden ved at synge sammen med andre. I Rytmisk Kor arbejder vi med 3-4-stemmige pop og soul-arrangementer.
Rytmisk kor er et must for dig, der elsker at synge og skabe fed kor-lyd sammen med andre. Vi er oftest en 20-30 stykker i koret – piger og drenge - og der er garanti for både gode grin og gåsehud på armene.
Rytmisk kor er meget aktivt og en vigtig del af musiklandskabet på skolen, og vi optræder hele året ved forskellige lejligheder, såvel på skolen som i Tølløse by.
Sammenspil
Drømmer du om at starte dit eget band, eller kan du bare godt lide at spille sammen med andre.
Rytmisk sammenspil er for dig, som synger eller spiller et instrument, og gerne vil videre med musikken.
Vi spiller sammen i mindre grupper, pop, rock, reggae eller soul - you name it..
Her har du chancen for at forbedre dit sammenspil og instrumentale kunnen. Samtidig arbejder vi sammen hen imod vores fælles mål på scenen eller i studiet.
Sangskrivning
Sangskrivning går først og fremmest ud på at få ny inspiration til at skrive sange. Learn by doing, lære ved at gøre - og det man øver sig på bliver man bedre til! Derfor øver vi os rigtigt meget med sangskrivningen.
Man kan ikke læse sig til at skrive sange eller at blive en bedre sangskriver, hvis man ikke også selv skriver og FÆRDIGGØRE sange. Man skal gøre sig umage når man skriver, men heller ikke tage det så alvorligt at man går i stå og ikke får sine sange færdige.
Vi sætter sammen deadlines og arbejder frem mod koncerter, hvor vores sange skal være færdige. Det er rarest at arbejde frem mod en deadline.
På holdet arbejder vi på at skrive sange, især sammen i co-writes, som er den mest brugte skriveform for professionelle sangskrivere.
Tit er det Thomas Tang, underviser på sangskrivning, som kommer med et oplæg at skrive ud fra . Ud fra det arbejder vi os sammen frem mod et emne man kan bruge som inspiration.
Mens vi har sangskrivning bruger vi også tid på at lytte til tekster fra dygtige sangskrivere.
Undervejs i sangskrivnignsforløbet kan du fx opleve
- få skrevet nye sange og få ideer og værktøjer til at skrive flere selv
- prøve at co-write med andre
- prøve skrive ud fra oplæg med dogmer/rammer.
- lære at give god feedback at modtage feedback på dine sange
- prøve at indspille dine sange
- spille koncert med dine originale sange.
- lære at indspille på computer og i et studie
Udover sangskrivning som valgfag på Tølløse Efterskole, kan du også deltage i et ekstrakursus, hvor du kan lære at styre vores lydstudie, og få et "studiekørekort", så du selv kan indspille dine sange.
Scenelys- og teknik
Scenelys og teknik er et valgfag, der handler om at give liv til en teknisk nysgerrighed inden for teater og scenemusik. Vi skal arbejde frem imod TPOE-show, som er en uge kun med opsætning og arbejde med teaterlys og teknik. Her skal eleverne erhverve sig viden inden for begreber som ”DMX”, ”Lyssætning” og ”Fresnel-linse” samt en masse andet fra røgmaskinen.
Undervejs i forløbet er det eleverne, der giver lys til de forskellige arrangementer, der bliver afholdt på skolen. Det kunne være gallafesten eller en talentaften. Måske kommer der et band og spørger efter noget fedt lys til en koncert, de gerne vil holde.
Valgfag - Skal vælges af 10. klasser for 1. halvår.
Alle 10. klasser skal vælge 1 fag, som afvikles i første halvår.
Fitness
Du skal vælge fitness som valgfag, hvis du har interesse og er motiveret for fokus på styrketræning, kondition og kost.
Du vil lære at sammensætte dit eget træningsprogram med henblik på muskelgrupper, få indblik i forskellige former for konditionstræning og en god basal viden om kostens betydning.
Har du mod på at blive klog på din krop, svede og give den gas, så skal du vælge FITNESS!!
Foto
På foto arbejder vi med at tage billeder af alle mulige slags. Vi redigerer i Lightroom, leger med lyssætning, skaber produktbilleder og alt muligt andet nørdet. Vi lærer om spejlreflekskameraets indstillinger, så vi selv kan tage kontrollen, når det fede skud skal fanges.
Japansk
Japansk tager alt det spændende, vi kender fra Japan og putter det alt sammen ind i et valgfag, hvor vi skal gøre os klogere på landet og opleve det. Valgfaget giver dig muligheden for at lave klassisk japansk mad som takoyaki, gyoza, ramen, donburi, mm., og ikke mindst mulighed for fordybelse i nogle af Japans spændende og nogle gange bizarre kulturfænomener, f.eks. karōshi, hikikomori, salarymen og NEETs.
Valgfaget forløber over det første halvår.
Kunstbilleder
Har du en spirende kunstner i maven? Og vil du gerne fordybe dig samt blive introduceret for forskellige teknikker inden for kunstbillede-verdenen? Vi vil med udvalgte temaer, kreere kunst - også med andet end akrylmaling - og dertil med forskellige teknikker såsom strencilart og stringart. Som grande finale går vi mod at udstille ved Ungdommens Vårsalong, der er en kunstudstilling i KBH for unge.
Læseklub
Læseklubben er for dig, der læser bøger, gerne nogle gange vil finde et alternativ til Netflix, blive bedre til at læse, så kan det være at en oldschool helt nede på jorden analog læseklub kunne være et valgfag for dig.
Vi skal læse sammen, fortælle om vores yndlingsbøger, forbedre læsestrategier, blive inspireret af hinanden og få anbefalinger og gode input til nye bøger og læseoplevelser.
Vi mødes i kombinationen sækkestole, bøger og måske en lille kop kakao.
Padel
På valgfaget padel-tennis er du velkommen ligegyldig om du har spillet før eller aldrig har prøvet det. Vi stiller udstyr til rådighed, og har erfarne lærere til at undervise i denne forholdsvis nye ketchersport.
Vi cykler ud til Tølløses padel-baner og spiller og hygger os.
Pimp your room
Vil du pimpe dit værelse til at blive skolens fedeste crypt? Så skal du helt sikkert tjekke det her valgfag ud. Vi bygger de møbler dit værelse mangler, og laver de ekstra hylder i dit skab, så TPOE-hoodien får sin helt egen plads. Vi skal bygge i træ, vi skal save, vi skal skrue, vi skal lime, vi skal måle, vi skal male og vi skal hygge os, mens vi custom-designer møbler til din cryb!
Verden på et brætspil
Har du interesse for brætspil?
Verden på et bræt er et valgfag som samarbejder med organisationen Skoleliv i Nepal.
Faget er delt op i to forløb:
I første forløb vil vi have fokus på, at spille en masse forskellige brætspil, som indeholder forskellige elementer.
Når du er blevet præsenteret for forskellige spil, vil vi begynde at analysere spillene og finde ud af, hvordan spillet er opbygget.
I andet forløb bliver eleverne præsenteret for skolebørns vilkår i Nepal. I skal herefter producere jeres egne brætspil, som bliver en del af en større konkurrence hvor vinderen kan få produceret deres spil i mange eksemplarer.
Vi arbejder derfor også med hvordan man kan designe sine egne figurer, indpakning, spilleplader og hvordan man pitcher sit produkt.
Så er du vild med brætspil, og gerne vil gennemføre et kreativt valgfag, hvor du sætter dit personlige præg på et færdigt produkt, i mens du gør en forskel i en god sags tjeneste.
Så vælg valgfaget Verden på et bræt!
Mvh Alexander og Mads
Verden rundt i køkkenet
Tag med på en velsmagende rejse hele vejen rundt om jorden i skolekøkkenet. Vi skal tilberede og smage på spændende retter fra alle fire verdenshjørner. Det kan f.eks. være Italiens lækre pastaretter, sprød gademad fra Vietnam eller Grønlands nationalret. Vær klar på at smage på fremmede krydderier og anderledes ingredienser. Du vil både blive klogere på andre madkulturer og glad i maven.
Valgfag - Skal vælges af 10. klasser for 2. halvår (Vælges til jul)
Alle 10. klasser skal vælge 1 fag som afvikles det andet halvår
Bagning
I dette valgfag vil I opnå en masse tekniske færdigheder inden for bagning. Vi vil også lære om teorien bag, men der vil være fokus på det praktiske. Vi skal blive rigtig dygtige og kreative, og der vil også være en dyst en gang imellem. Hvis du kan lide at bage og nørde i et køkken, så er dette valgfag helt sikkert det rigtige valg.
Engelsk-boost
Synes du, at den mundtlige del af engelsktimerne er svær? Bliver du nervøs, når du tænker på den mundtlige prøve til sommer?
Det kan heldigvis fikses.
På engelsk-boost arbejder vi målrettet med den mundtlige del af faget, så du kan komme til at føle dig så klar som muligt til prøven. Sammen med en engelsklærer og andre elever, der har det ligesom dig, snakker vi om engelskprøven, udtale, faglige emner, samtaleteknikker og alt muligt andet brugbart.
Let's help you improve...
Fitness
Du skal vælge fitness som valgfag, hvis du har interesse og er motiveret for fokus på styrketræning, kondition og kost.
Du vil lære at sammensætte dit eget træningsprogram med henblik på muskelgrupper, få indblik i forskellige former for konditionstræning og en god basal viden om kostens betydning.
Har du mod på at blive klog på din krop, svede og give den gas, så skal du vælge FITNESS!!
Musikfestival
Hver sommer holder vi festival i vores park. Sådan en dag skal planlægges, det er dette valgfag opgave. I skal tænke over logistik, boder, boder, lave invitationer, arrangere konkurrencer, finde – eller agere konferenciers, lægge et program over aktiviteter m.m.
I skal være med til at bygge scene, møbler, udtænke tidsplan, indkøbe parasoller – i tilfælde af solskin – eller regn, og alt dfet, der nu der hører sig til ved en rigtig festival.
Padel
På valgfaget padel-tennis er du velkommen ligegyldig om du har spillet før eller aldrig har prøvet det. Vi stiller udstyr til rådighed, og har erfarne lærere til at undervise i denne forholdsvis nye ketchersport.
Vi cykler ud til Tølløses padel-baner og spiller og hygger os.
Skak
Forudsætninger: ingen - man kan være nybegynder eller lettere øvet/øvet eller stormester!
Skak har positiv indflydelse på faglige, sociale og personlige kompetencer. Forskning fra flere lande har bl.a. vist, at skoleskak styrker børn og unges læse- og sprogforståelse, koncentration, problemløsning, uddannelsesmuligheder samt kritisk og kreativ tænkning.
At åbne elevernes øjne for skakspillets mangfoldige muligheder igennem en blanding af teori og praksis.
Målet for undervisningen i skak er at styrke elevens alsidige udvikling.
Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at:
- - afvikle et parti skak hensigtsmæssigt
- - opstille en plan for spillet
- - spille efter planen og om nødvendigt at udtænke en anden plan
- - reagere på potentielle trusler på brættet og lave modtræk
- - iagttage træk og indarbejde det i den aktuelle plan for spillet
- - vælge hensigtsmæssigt mellem åbninger, kombinationer og teknikker
- - foretage rationelle valg
- - følge intuition og fornemmelse for stillingens muligheder, selv om det ikke umiddelbart kan
- - evt. udarbejde sit eget fysiske skakspil
- - notere skakpartiet og efterfølgende at spille det igennem efter noterne
- - analysere skakpartiet sammen med andre
- - benytte computer som hjælpemiddel
- - opnå kendskab til historiske og aktuelle skakpersonligheder og deres betydning for samtiden
Tekstil re-design
I dette fag kan du lære at sy på symaskine eller blive bedre til det. Vi arbejder med genbrugstekstiler, som trylles om til muleposer, kjoler, toppe og/eller bukser. Vi arbejder også med forskellige teknikker som stoftryk på t-shirts, batikfarve og broderi. Derudover lærer du de klassiske fifs til, hvordan du reparerer dit tøj og lægger bukser op.
TPOE ON THE AIR
Sammen med Holbæk Radio har vi muligheden for at sende live-programmer direkte fra skolen eller optage podcast/udsendelser til senere brug.
Hvad skal vi lave?
- Live radio – dvs. vi skal være værter, teknikkere, journalister, rapportere og alt muligt andet.
- Opfinde programkoncepter, som vi tester af.
- Opfinde og lave podcast om lige det, du synes er spændende.
- Lære om planlægning og afvikling af live radio.
- Lære om at strukturere en podcast og gøre den ”lyttervenlig”.
- Få styr på lydniveau og andet teknisk radioagtigt.
- Sende direkte på FM til Holbæk-området og via netradio til resten af verden.
Verden på et brætspil
Har du interesse for brætspil?
Verden på et bræt er et valgfag som samarbejder med organisationen Skoleliv i Nepal.
Faget er delt op i to forløb:
I første forløb vil vi have fokus på, at spille en masse forskellige brætspil, som indeholder forskellige elementer.
Når du er blevet præsenteret for forskellige spil, vil vi begynde at analysere spillene og finde ud af, hvordan spillet er opbygget.
I andet forløb bliver eleverne præsenteret for skolebørns vilkår i Nepal. I skal herefter producere jeres egne brætspil, som bliver en del af en større konkurrence hvor vinderen kan få produceret deres spil i mange eksemplarer.
Vi arbejder derfor også med hvordan man kan designe sine egne figurer, indpakning, spilleplader og hvordan man pitcher sit produkt.
Så er du vild med brætspil, og gerne vil gennemføre et kreativt valgfag, hvor du sætter dit personlige præg på et færdigt produkt, i mens du gør en forskel i en god sags tjeneste.
Så vælg valgfaget Verden på et bræt!
Mvh Alexander og Mads
Videoproduktion
Valgfaget video er for dig, der er interesseret i at filme og redigere og i det hele taget lave små filmprojekter af forskellig art. Vi øver os i lyssætning, kamerateknik, transitions, kamerabevægelser, redigering gennem småopgaver som f.eks. interviews, reportager, fight-scenes og andet nørderi.
Valgfag 3 - Vælges af 10. klasser uden tysk/fransk
Hvis man som 10. klasser vælger ikke at modtage undervisning i tysk/fransk, skal man vælge et af nedenstående valgfag.
Boldspil
Kan du lide volleyball? Og basketball? Og fodbold? Og badminton? Og håndbold? Og en masse andre boldspil?
Så er dette valgfag måske noget for dig.
Vi skal dyrke en masse forskellige slags boldspil i løbet af året, og det fede ved valgfaget er, at du ikke behøver at være rigtig god til det hele, bare du giver den max gas hver gang! Du skal synes, at boldspil og bevægelse generelt er rigtig sjovt, du kan lide at få sved på panden og så skal du være frisk på at prøve noget nyt.
Årsplanen bliver lavet i samarbejde mellem læreren og eleverne, så du har god mulighed for at få indflydelse på årets forløb.
Håndværker
Har du lyst til at bruge dine hænder, eller vil du gerne være praktisk anlagt. Vil du lære diverse små fifs inden for forskellige håndværksfag som tømrer, maler, vvs’er og gartner, så er håndværker et valgfag for dig.
Du vil sammen med vores friske og erfarne håndværkere indgå i et håndværkerteam, som skal varetage forskellige håndværksmæssige opgaver på skolen. Du vil kunne se det konkrete resultat af din indsats og vil sammen med holdet opleve glæden ved at arbejde sammen om større og mindre opgaver.
Matematikboost
Matematikboost er et valgfag for dig, som trænger til et fagligt og mentalt løft inden for faget matematik. Er du gået i stå og hænger faget dig måske langt ud af halsen, og du giver op, når du møder udfordringer?
Vagfaget er for dig, der har lyst til at få hjælp, støtte og redskaber til at komme i gang med matematik igen. Til dig, der har brug for en hjælpende hånd til at blive klar til matematikprøverne eller måske at blive uddannelsesparat. Til dig, der det hele taget gerne vil have selvtillid i faget og turde sige noget i timerne. Eller til dig, der måske bare vil finde lidt glæde ved faget og have muligheden for at kunne bruge det i dagligdagen, når du senere skal flytte hjemmefra.
Du er selv med til at lave en plan for dine læringsmål. Valgfaget vil være en blanding af øvelser, spil, mundtlige- og skriftlige opgaver inden for matematiske færdigheder og problemløsning. Her er det mere end ok at tvivle, lave fejl og spørge igen og igen. Du vil være på hold med andre, som måske har det lidt ligesom dig. Der vil være tid til at lære hinanden at kende, te på kanden, pauser, hygge og snak. Det er vigtigt, at hvis DU vælger faget, så skal du selv have lyst til at gøre en indsats i samarbejde med os.
Psykologi
Valgfaget er for dig, som er nysgerrig på mennesker. Dig som ønsker at vide mere om, hvorfor mennesker tænker, føler og handler, som de gør. I psykologi vil vi tage fat i emner som fx personlighed, selviscenesættelse, perfekthedskultur på sociale medier, fordomme, mobning, stress og motivation. Vi vil undersøge psykologiske spørgsmål som: Hvordan opstår gruppepres? Hvad er det, der gør at nogle mennesker begår onde handlinger? Hvordan kan man øge sin selvdisciplin og indre motivation? Kan man få et godt liv, selvom man har haft en svær barndom? Hvorfor betyder venner og andres meninger så meget?
Vi vil desuden lave sjove normbrydende eksperimenter og analysere konkrete cases i form af f.eks. artikler eller dokumentarfilm.
Naturfag
Dette valgfag er for dig, som gerne vil eksperimentere og arbejde med naturfagene. Det er et prøvefrit fag, hvor det handler om at planlægge, udføre og konkludere ud fra egne erfaringer. Det eneste krav er, at man er interesseret og motiveret for at prøve ting af og blive lidt klogere på nogle kendte- og ukendte områder inden for det naturfaglige univers. Det er et prøve- og karakterfrit fag.
Vi skal bl.a. arbejde med raketter, science show, Mars-mission, lys m.m.